Att ställa ut sin hund

Hundutställningar är roliga event, där man har chans att träffa andra som har samma hundras som en själv, samtidigt som man får sin egen hund bedömd. Många ställer bara ut sina hundar en eller två gånger för att få en bedömning om den är fin rasmässigt. Har man en väldigt fin hund, vill man naturligtvis visa upp den och tävla med den. Att åka på hundutställning är roligt och man lär sig mycket nytt. Funderar man på att själv börja föda upp hundar är detta ett bra forum att utbyta erfarenheter i och skaffa kontakter. Likaså om man är hunduppfödare, är det en merit i avelshänseende om ens hund vinner utmärkelser och ofta är hundutställningar ett måste för att man ska kunna visa upp sina hundar och lyckas med sin kennel. Att få bra meriter visar att man är seriös i sitt avlande och följer de normer och avelsregler som finns.

Bedömning

Vid kvalitetsbedömning bedöms hundens utseende och mentalitet utifrån rasstandardens krav. Hänsyn till andra hundar i klassen tas inte, utan hunden bedöms enskilt. Vid konkurrensbedömning rangordnas hundarna i klassen i jämförelse med varandra. Det finns många olika klasser, som till exempel valpklass, unghundsklass, öppen klass, veteranklass med mera.

Vad krävs

För att få delta i en svensk hundutställning krävs det att hunden är registrerad i Svenska kennelklubben och att hunden är vaccinerad och ID-märkt. Ägaren ska vara medlem i den arrangerande klubben. Det finns en del hinder som gör att man inte får ställa ut sin hund. Mer om det kan man läsa på svenska kennelklubbens hemsida.

Bra att tänka på

Beställ anmälningsblankett i god tid, minst 4 veckor innan utställningen. Blankett kan skrivas ut från Svenska kennelklubbens hemsida. Det går också att anmäla sig via Internet. Man ska se till att medlemskap i Svenska kennelklubben och arrangerande klubb är betald. Hunden ska även vara van att hanteras, eftersom domarna kommer att känna och klämma på den. Hunden ska kunna vara stilla en stund och även kunna röra sig i koppel utan att dra. Är det en hundras som ska trimmas, ska det vara gjort innan utställning. Är din hund ovan vid utställningar, ska ni åka till utställningen i god tid, så hunden hinner vänja sig lite vid allt.