Köpa en valp

När man bestämmer sig för att skaffa en hund är det ett beslut som kommer att påverka ens liv ett långt tag framöver. Innan man bestämmer sig, ska man ha tänkt igenom allt väldigt noga. Man ska ställa sig frågor som; passar en hund in i mitt liv, har jag tid att ta hand om en hund, kan jag ge den allt den behöver. En hund är ett ansvar och det är ditt ansvar som hundägare att se till att den får ett gott liv, med bra mat, fysisk och mental aktivitet och framförallt mycket kärlek. En hund tar mycket tid och det ska man vara medveten om.

Vilken ras ska jag välja?

Hundras ska man välja med omsorg. En del vet redan exakt vilken ras de har drömt om att äga, men för andra kan det vara svårare. När man väljer en hundras ska man tänka på vad man vill ha den till, till exempel som sällskap, jakt eller uppfödning. Ska den vara stor eller liten, kort eller långhårig eller ska den ha speciella egenskaper. Tänk också på att en del hundar är mer krävande än andra och det har oftast inget med storlek att göra. En del behöver mycket motion, andra behöver mental stimulans och vissa både och. Låt inte utseendet styra allt, utan ta stor hänsyn till hundens andra egenskaper och behov. Lika viktigt som att välja rätt hundras är det att välja rätt uppfödare. Seriösa hunduppfödare är listade hos Svenska kennelklubben och de strävar efter att avla fram friska och starka hundar enligt rasstandarden.

Försäkring

Hundar kostar i tid och pengar. Det finns inga genvägar på någon av dessa punkter. Att inte ha någon försäkring på sin hund är dumt och oansvarigt. Allt kan hända och då är det bra att ha en vältäckande försäkring och det är något man aldrig kommer att ångra. När man köper en valp är den oftast redan försäkrad av uppfödaren och den kan även vara försäkrad mot dolda fel, vilket innebär att försäkringen täcker veterinärkostnader om man skulle upptäcka något fel på valpen som inte gick att se de första levnadsmånaderna. När man hämtar sin valp, bör man redan ha skaffat en bra liv- och veterinärvårdsförsäkring.

Vad behöver valpen?

Det finns hur mycket som helst att köpa till den nya familjemedlemmen. Det som naturligtvis måste finnas är mat och vattenskål, koppel och halsband, hundbajs påsar, borste och klotång. Detta är den minimalistiska listan. Utöver detta köper många bland annat leksaker, hundsäng, hundbur till bil, schampo, hundböcker med mera. Bra mat ska finnas hemma, ofta får man med en lista på mat från uppfödaren.

Att tänka på

När man hämtar sin valp ska man se till att valpen absolut inte är yngre än 8 veckor. Man ska få med registreringsbevis, veterinärbesiktningsintyg, som inte ska vara äldre än en vecka, och ett köpeavtal. Valpen ska vara id-märkt med chip eller tatuering. Från en del uppfödare får man även ett schema på när hunden ska vaccineras och avmaskas. Valpen ska börja tränas så fort den kommer hem. Den ska bli rumsren och den första tiden krävs det att man är ute med den väldigt ofta. Den ska tränas i att vänja sig vid det nya hemmet och familjen, så småningom också att vara själv. Valpen behöver social- och miljöträning, liksom träning i lydnad. Att gå en valpkurs är väldigt bra och lärorikt för både valp och ägare. Det gäller att uppfostra valpen redan från det att den är liten. All uppfostran sker utan att man skäller på hunden, men allt och mer därtill lär man sig både praktiskt och teoretiskt genom att gå kursen och läsa böcker. Det är mycket att tänka på och mycket jobb, men man har skaffat sig en lojal och trogen vän, som förtjänar det bästa.